4 succesfactoren voor een krachtig team

20 sep 2020

Organisaties willen veranderen, verbeteren, groeien, dat blijkt. Na de zomer zijn we bij drie organisaties gestart met een VOC-traject. Verschillend in branche, omvang en uitdaging, maar alle drie met hetzelfde doel: samen leren hoe je je organisatie beter en succesvoller maakt.

In dit blog nemen we je mee in de beweegredenen van onze opdrachtgevers om een VOC-traject te starten. Maar eerst nog even terug naar de drie pijlers van het traject:

‘In een VOC-traject Verbinden we met de organisatie, we leren de taal spreken door goed te luisteren en we formeren een ontwerpteam. Samen gaan we aan de slag. Met het team Ontwerpen we een nieuwe organisatie. Dat doen we door processen in beeld te brengen, pijnpunten bloot te leggen en oplossingen te bedenken om te verbeteren. Persoonlijkheidsscans en methodieken op basis van gedragswetenschappelijke onderbouwingen zijn bijvoorbeeld tools die we gebruiken. Altijd praktisch, uitvoerbaar en met gezond boerenverstand. Als er commitment is voor het nieuwe organisatieplan, creëren we samen met het team een actieplan om de ontwerpen uit te voeren en in praktijk te brengen.’

Onze opdrachtgevers begrijpen dat de mensen het belangrijkste kapitaal in de organisatie zijn. Dat zij de sleutel tot duurzaam succes vormen. Vier voorbeelden waarom ze graag investeren in een VOC-traject:

1 De kracht en impact van communicatie

Communicatie lijkt zo eenvoudig, want we doen het allemaal. Maar waarom heeft de één er meer succes mee dan de ander? Mensen die succesvol communiceren begrijpen de impact van hun communicatie. Ze benaderen de ander vanuit positieve intenties en gedachten. Dat is best een kunst als je weet dat 95% van onze communicatie op onbewust niveau plaatsvindt. Hoe meer je begrijpt welk effect communicatie heeft, weet hoe het werkt én er invloed op uit kan oefenen, hoe meer het je gaat helpen. Heldere open communicatie vormt een sleutel tot succes.

2 Voeding om te kunnen groeien

Bij bloemen en planten vinden we het heel logisch. Regelmatig water geven, de juiste voeding, af en toe wat bijsnoeien en ze groeien beter en bloeien mooier. Gras groeit niet sneller als je eraan trekt. Voor mensen binnen organisaties geldt eigenlijk hetzelfde. Als je op een positieve manier investeert in je team, zal het floreren. Opleidingen, coaching, teambuilding en persoonlijke aandacht. Allemaal voeding voor groei, op zowel individueel,  team- en organisatieniveau.

3 Ruimte voor innovatie creëren

Als ondernemer of leidinggevende wil je je tijd en creativiteit inzetten om te innoveren en te verbeteren. Je wilt vrij zijn van operationele taken, die ook prima door je team uitgevoerd kunnen worden. Door samen met je team processen te optimaliseren en verantwoordelijkheden te delegeren creëer je ruimte voor jezelf én een zelfstandig team. Het vraagt tijd, inzet en bereidheid van iedereen, maar als het staat levert het veel op. Meer tijd voor innovatie én een betrokken team dat verantwoordelijkheid draagt.

4 Werkplezier zorgt voor hogere productiviteit

Mensen die vinden dat ze een positieve bijdrage leveren en plezier hebben in hun werk, zijn productiever en blijven langer. Als je weet wat je medewerkers motiveert, kun je daarop anticiperen en ze de juiste voeding geven. Dat bespaart niet alleen enorm veel kosten, maar zorgt voor een stabielere organisatie en geeft meer werkplezier. Gelukkige medewerkers stralen dat positief uit op de omgeving en je klanten. Investeren in werkplezier en motivatie loont echt.

Mensen maken het verschil

Middelen en kennis liggen voor organisaties voor het oprapen. Maar wat heb je als organisatie echt nodig? Wat past er bij jouw mensen en hoe kun je dat het best inzetten? Investeer slim en wijs. Zorg dat mensen het verschil maken, binnen je organisatie en in het contact met je klanten. Want als je mensen groeien, groeit je organisatie mee. En als je goed voor je mensen zorgt, zorgen zij goed voor je organisatie.

Een VOC-traject kan je helpen op weg naar groei. Ook interessant voor jou.

 

Wil je graag persoonlijk contact en meer weten over groeimogelijkheden voor jouw organisatie? Bel of mail me gerust voor een afspraak. We gaan graag met je in gesprek en nodigen je uit voor een kop koffie. Je bereikt ons via telefoonnummer 06 22 6890 96 (Baukje)