Kleine ondernemers zijn vaak echte buffelaars

Dennis Rondeel
25 jun 2020

Uit de agenda van ……: Deel 1

Kleine ondernemers zijn vaak echte buffelaars

Regelmatig krijgen we bij Zaviro de vraag wat we nu eigenlijk precies doen. Hoe onze werkwijze eruitziet? Wie we helpen? Wat coaching inhoudt en wat de meerwaarde voor organisaties of personen is? Ons antwoord: Dat is voor iedereen anders. We werken samen met kleine en grote ondernemingen. Je zult begrijpen dat de uitdagingen heel verschillend zijn. Wat wel altijd hetzelfde is, of het nu een persoon, team of hele organisatie betreft, wij zoeken altijd de persoonlijke verbinding. Om je een duidelijk beeld te geven van wie wij coachen en hoe we dat doen, schrijven we blogs over casussen uit de praktijk. Deze keer een afspraak uit de agenda van Dennis. Hij spreekt gemiddeld een keer per maand af met een kleinere zelfstandige ondernemer in de bouw. Samen nemen ze de bedrijfsvoering door, stellen ze doelen en werken aan vitaal ondernemerschap. 

De zelfstandige bouwondernemer

De ondernemer: Zelfstandig bouwondernemer, opgeleid als timmerman en sinds enkele jaren zelfstandig ondernemer.
Zijn uitdaging: Als ondernemer miste hij ‘iets’. Wat dat precies was kon hij de vinger niet opleggen. Hij volgde een seminar over slim ondernemerschap. Enorm nuttig, maar hij ervaarde het seminar ook als erg generiek en massaal. Hij had behoefte aan een meer persoonlijke benadering.
Werkwijze: Eén op één-coaching, enkele malen per kwartaal komt hij naar het Koetshuis op landgoed Zelle om met Dennis aan de slag te gaan.
Zo kwamen we in contact: Een accountant noemde de naam van Dennis Rondeel. En het klikte.

‘Waar ben je nu eigenlijk mee bezig?’ 

De coach Dennis Rondeel

‘Een van mijn grootste uitdagingen is om ondernemers inzicht te laten krijgen in waar ze nu eigenlijk mee bezig zijn’, zegt Dennis. ‘In de praktijk heb ik ook regelmatig te maken met de wat kleinere ondernemers. Echte ‘buffelaars’ noem ik ze. Ze hebben hart voor de zaak, werken keihard, maar willen zichzelf nog wel eens voorbijlopen. Soms is het ondernemerschap hen overkomen en staan ze niet meer 100% in hun kracht. Ze lopen vast, hebben minder plezier in hun werk en de balans werk privé is verstoord geraakt. Het vragen van hulp zit niet echt in hun genen, want ze hebben het altijd al zelf gedaan. Vaak komen ze via iemand anders bij Zaviro terecht en stappen hiermee een drempel over. Ik zie het dan echt als mijn taak om samen met die ondernemer een manier te vinden om zakelijk en persoonlijker weer vitaler te worden.’

Uitdagen om doelen te stellenDennis coaching zakelijk vitaal

‘Met deze bouwondernemer heb ik sinds half februari gemiddeld één keer per maand een coaching-gesprek. Hij vindt het prettig om in een andere omgeving te zijn, daarom komt hij naar ons. De gesprekken die we voeren zijn intensief en vaak ook erg persoonlijk. Ik stel veel vragen en luister goed. Ik daag de ondernemer uit om doelen te stellen, op persoonlijk en op zakelijk vlak. Voor de ondernemer is het erg belangrijk om zijn persoonlijke doelen helder te krijgen. Samen gaan we op zoek naar antwoorden op vragen als: Wie ben ik? Waar sta ik voor? Hoe wil ik zijn? En hoe wil ik mijn tijd verdelen?’

Praktisch en direct toepasbaar

‘Zijn persoonlijke doelstellingen vormen de basis voor een heldere strategische visie van zijn onderneming. In onze optiek is het belangrijk dat deze doelen dicht bij elkaar liggen. Bij de betrokkenheid én motivatie van de ondernemer valt of staat het succes van zijn onderneming. Vanuit de strategische visie genereren we samen heel praktische doelstellingen die direct uitvoerbaar of toepasbaar zijn. We gaan aan de slag met onderwerpen als positionering, doelgroep keuze, marketing en communicatie, leiderschap, administratie, personeelszaken en financiën.’

Het moment dat de radartjes gaan draaien

‘Ik vind het mijn rol als coach om de ondernemer zelf op ideeën te laten komen en deze ook toepasbaar te laten maken voor de eigen onderneming. Waar nodig stuur ik bij, geef ik tips en help ik. Ik kan er dan ook echt van genieten wanneer ik merk dat er radartjes gaan draaien en er inspiratie en positieve energie ontstaat. Voor de gesprekken plan ik mijn agenda ruim in, zodat we voldoende tijd hebben om de diepte in te gaan en de ideeën te bespreken.’

Het maakt me gemotiveerder en zelfverzekerder’

De ondernemer

‘Ik ervaar de gesprekken met Dennis als heel prettig, het klikt gewoon goed. Van huis uit ben ik timmerman en ruim drie jaar geleden begon ik mijn eigen bedrijf. Mijn vak uitvoeren is geen enkel probleem, maar ik merkte dat het ondernemerschap ook meer van mij vraagt. Dat is soms best een uitdaging. Wat ik zo prettig aan Dennis vind is dat hij mij als persoon centraal zet en privé en werk met elkaar verbindt. Hij laat je echt vanaf nul beginnen. Hij leert me anders in het leven te staan. Op zo’n manier dat werk en privé veel meer in balans is. Ik ben ondernemer, maar niet alleen maar.

Gemotiveerder en zelfverzekerder

Daarnaast helpt Dennis me met praktische zaken, zoals bijvoorbeeld het maken van een begroting, calculaties en investeringsplannen. Ook heb ik veel aan hem gehad toen ik in een zakelijk juridische toestand verzeild raakte. Dennis leert me om vooral heel praktisch en concreet te zijn. Dat maakt me als ondernemer en persoon gemotiveerder en zelfverzekerder.

Een leuke bijkomstigheid is dat ik een bijdrage in de kosten krijg via de startversneller. Zaviro attendeerde mij op de mogelijkheid en hielp met de aanvraag.

Herken je je in het verhaal van deze ondernemer? Is het tijd voor verandering? Ben je nieuwsgierig geworden naar wat we voor jou kunnen betekenen? Bel of mail ons gerust. We gaan graag met je in gesprek en nodigen je uit voor een kop koffie. Je bereikt ons via telefoonnummer 06 22689096 (Baukje)