Wij zetten het brein in beweging

Dennis Rondeel
03 mei 2018

Zaviro bestaat voor de helft uit Dennis Rondeel. Samen met partner Baukje coacht hij ondernemers en organisaties op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, business vraagstukken, verandertrajecten en persoonlijke effectiviteit. Zijn focus op beweging, die hij meeneemt uit de topsport, komt daarbij goed van pas. Want om de top te bereiken, moet je kunnen én durven veranderen. Het is deze bewustwording die leidt tot groei. In dit interview vertelt Dennis meer over zichzelf en zijn werkwijze.

Een andere uitkomst

Bij Zaviro ben ik de generalist en de visionair. Ik denk van nature na over hoe dingen anders en beter kunnen. En stel vragen die dieper gaan dan op het eerste gezicht nodig lijkt. Waar wij samen voor staan is dat wij echt naar de mensen kijken, los van hun functies. Ondernemers die gewend zijn op een bepaalde manier te werken, maar die toch willen dat het binnen de organisatie anders gaat, stel ik de vraag: Wat hebben jouw mensen nodig om ervoor te zorgen dat jouw doelen worden behaald? Waar ik dan naar op zoek ben, is dat ondernemers inzien dat het gedrag van de medewerkers een gevolg is van het gegeven ‘voorbeeld’. En dat pas als je als ondernemer bereidt bent te veranderen, je een andere uitkomst krijgt.

Voor elkaar zorgen

Daarnaast is het de taak van zowel de manager als de medewerkers om goed voor elkaar te zorgen. Om iemand te laten doen wat diegene leuk vindt en waar diegene graag zijn of haar bed voor uitkomt. In mijn gesprek met organisaties laat ik een leidinggevende alle facetten proeven, waarbij ik uit mijn eigen 18 jaar als ondernemer kan putten. In die 18 jaar heb ik veel ups en downs gekend, waardoor mensen zeggen: ‘jij begrijpt mij’. Dit vormt de basis voor een vertrouwensband en dat trekt mensen aan. Meer nog dan dat ze van mijn ervaringen denken te kunnen leren.

Zet het brein aan tot actie

Een recent voorbeeld uit de praktijk, is de ondernemer die goed is in productontwikkeling. Die kwam bij ons met de vraag hoe hij de verkoop kon uitbreiden, om zelf wat meer lucht te krijgen. Ons voorstel was om in plaats van een verkoopleider juist iemand aan te stellen voor het operationele gedeelte. Het is belangrijk om dat wat goed gaat uit te vergroten. Met dit soort out of the box-oplossingen zetten wij het brein in beweging. Om dezelfde reden nodigen wij regelmatig ondernemers uit om onze gesprekken te voeren in een buitenlocatie. Uit de praktijk blijkt namelijk dat als je uit je comfortzone stapt, het brein veel actiever is.

Bewustwording creëren

Wat ik hoor van klanten is dat mijn manier van vragen stellen doorwerkt in de privésfeer. Dat mensen er ook als persoon door veranderen. Ik doe dat niet bewust, maar ik weet door mijn ervaring de juiste knoppen in te drukken, waardoor mensen anders naar dingen gaan kijken. Laatst zei iemand: Ik zat vast op punten, waarvan ik niet wist dat ik vastzat. Onze begeleiding bestaat dan ook uit veel meer dan de organisatie sterker neerzetten. We creëren veel bewustwording tijdens de gesprekken. We stellen veranderpunten vast en verdelen hiervoor de taken. Zo maken we iedere week stappen en zetten we verandering ook echt door.

Link met topsport

Een groot deel van onze werkwijze is afkomstig uit de topsport. Ook in de topsport wordt gewerkt met een coach die mentale en fysieke begeleiding biedt. Onze link met sport prikkelt onze klanten, omdat het herkenbaar is. Het verlaagt de drempel om ook met een coach te gaan werken. Naast business coach ben ik ook trainer van wielrenners, moutainbikers en veldrijders. Hiervoor ben ik opgeleid aan de wieleracademie van de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU). Mijn kwaliteiten als trainer van de jeugd en volwassenen gebruik ik dus ook in de organisatieontwikkeling.

Processen bewaken

De gemiddelde duur van een traject is voor de ontwerpfase 2 maanden en voor de live begeleiding een half jaar. Tijdens deze fase zijn wij zo’n 2 à 3 uur per week aanwezig in het bedrijf. Want wij geloven dat een blijvende verandering alleen mogelijk is door langdurige begeleiding van een aantal maanden, in plaats van een aantal weken intensief. Samen vlot iets opbouwen kan daarbij een onderdeel zijn, maar kan nooit op zichzelf tot het gewenste resultaat leiden.

Een onderdeel van onze VOC-methode is dat wij binnen dat half jaar een ontwerpteam samenstellen. Die als ‘verbinders’ door ons worden getraind. Deze ambassadeurs van onze methode blijven vervolgens na ons vertrek de processen bewaken.

Fit blijven

Een werkweek is voor mij geslaagd als die een fietsmoment met een ondernemer bevat. Het is magnifiek hoe sporten en ondernemerschap elkaar spiegelen en hoe prettig het is om die twee te combineren. In juni heb ik mezelf voor de uitdaging geplaatst om, binnen 6 dagen, van Groenlo naar de Stelvio in Italië te fietsen en deze te beklimmen. Want ook ik ben natuurlijk een ondernemer en fit blijven geldt dus ook voor mij!

Samen de berg bedwingen

Onze al genoemde VOC-methode is vooral geschikt voor grotere MKB bedrijven. Ondernemers uit het MKB kunnen bij ons terecht voor Business Coaching. Ben jij een ‘kleinere ondernemer’, heb jij er dan weleens aan gedacht hoe belangrijk een investering in je persoonlijke ontwikkeling is voor je zakelijk succes? Ook voor jou zijn wij graag je professionele sidekick, die samen met jou de berg bedwingen. Want jij bent de enige die kan bepalen waar je nu staat en waar je naartoe gaat. Jij voelt waar je blij van wordt, daar ligt je kracht. Dat voel je! Wij helpen je graag je eigen wijsheid te vinden. Naast alle praktische support bij de ontwikkeling van jouw organisatie hebben we volop aandacht voor de ontwikkeling van jou als persoon.

Wat is jouw ondernemersverhaal?

Wij luisteren graag.

Hartelijke groeten,

Dennis en Baukje

Graag delen wij échte ondernemersverhalen, over verandering binnen organisatie, bedrijfs ontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling met je.
Wil je geen blog missen? Klik hier