Change a little, change a lot

04 sep 2017

Steve Jobs, Beethoven en Angelina Jolie: drie namen die op het eerste gezicht niets met elkaar gemeen lijken te hebben. Toch is er één belangrijke factor die hen verbindt: de durf om buiten de gebaande paden te treden. Letterlijk en figuurlijk. Alle drie trekken ze graag de natuur in. En wel om dezelfde reden: wandelen geeft je brein een creatieve impuls. Ook wij houden van beweging. Lees in deze blog wat wij al wandelend samen met onze opdrachtgevers bereikt hebben én wat deze gewoonte ook jou oplevert.

In de voetsporen van Steve Jobs en anderen
Wie in de tijd van Jobs bij Apple werkte, moest zijn wandelschoenen niet vergeten. Moeilijke besprekingen werden door Jobs bij voorkeur afgehandeld tijdens een wandeling. Maar niet alleen Steve Jobs was een wandelaar. Meer ‘groten der aarde’ wakkerden hun probleemoplossend denkvermogen aan door de natuur in te trekken.

Onderzoek heeft aangetoond dat je al wandelend maar liefst 60% meer kans hebt om oplossingen te vinden op lastige vraagstukken.

Ook Beethoven en Mahler kenden de kracht van de natuur. Deze beroemde componisten kregen de meest muzikale ingevingen… tijdens hun lunchwandeling.

Stimuleer het creatieve brein
Wanneer je namelijk alleen vanuit je verstand communiceert en zonder empathisch vermogen luistert, zijn misverstanden en problemen onvermijdelijk.
Zakelijke discussies kunnen fel en meedogenloos zijn, waarbij de ego’s vaak groter zijn dan de vergaderruimtes en iedereen overtuigd is van zijn gelijk.
Juist buiten de kantoormuren worden ego’s losgelaten en neuronen opgeschud. Al met een korte wandeling merk je het verschil. Daarbij voelt het veel natuurlijker om lopend met elkaar van gedachten te wisselen, dan zittend. Onze ervaring leert dat je door wandelgesprekken een andere kijk krijgt op de dingen. Door je open te stellen kun je daadwerkelijk contact maken, waardoor ondernemers makkelijker kunnen beslissen. Zo nam een ondernemer tijdens een wandeling met ons, het besluit zijn bedrijf te verkopen. Maar ook het aanbrengen van een nieuwe focus, een bedrijfsoverdracht -aankoop, of dat je onze VOC-methode in wilt zetten voor de groei van je bedrijf, zijn voorbeelden die ter sprake kunnen komen.

Waarom wandelen zo goed is:

  • Daglicht en zuurstof verbeteren de stemming, waardoor je meer openstaat voor de ander.
  • Je wordt niet afgeleid door de bekende kantoorgeluiden. Je voelt je vrijer als je loopt en bent meer jezelf.
  • Buiten de muren van het kantoor stimuleer je letterlijk het ‘out-of-the-box’ denken.
  • Je hoeft elkaar niet constant aan te kijken, waardoor je je makkelijker durft uit te spreken.
  • De levende natuur geeft je energie, in tegenstelling tot de ‘niet-levende’ muren van het kantoor.
  • Het indrukken van een pauzeknop is af en toe nodig in ons razendsnelle leven om onze gedachten tot rust te brengen.

Geen wonder dus dat wandelend ‘vergaderen’ een onderdeel is van onze werkwijze. Hierdoor hebben wij al veel bereikt met onze opdrachtgevers.

Door rust uit te stralen en oprecht te luisteren worden wij met aandacht en respect behandeld. En in deze rust zonder oordeel kunnen wij het inzicht bieden dat een oplossing dichterbij brengt. Al lopend vinden we antwoorden op vragen als: zitten alle medewerkers op de juiste plek? Zijn processen helder voor iedereen? Staan de medewerkers midden in hun kracht? Is onze organisatie klaar voor de toekomst?

Verander een kleine gewoonte en je verandert als mens
Nu je weet wat wandelen voor je bedrijf kan betekenen, is het tijd om het zelf te ervaren. Vind je het moeilijk om die drempel over te gaan? En te bepalen welke kant je op moet? Wij wandelen graag met je mee. Samen bepalen we de stip op de horizon en stippelen we de juiste route uit naar het behalen van je doelen. Zo zetten we een belangrijke eerste stap vooruit. Want door te wandelen, komen de beste ideeën naar boven. Je gaat letterlijk naar buiten om naar binnen te gaan. Dus wie slim is, maakt hier een gewoonte van. Elke verandering begint met een wandeling!

P.S. Vertel ons je schoenmaat, wij zetten graag de juiste wandelschoenen voor je klaar!

Hartelijke groeten,

Dennis en Baukje

Graag delen wij échte ondernemersverhalen, over verandering binnen organisatie, bedrijfs ontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling met je.
Wil je geen blog missen? Klik hier