De belangrijke rol van goed leiderschap

Dennis Rondeel
23 okt 2019

Verandertrajecten mislukken, 75% zelfs zegt men. Wij durven te stellen dat verandertrajecten die worden benaderd als een project – met afgebakend start- en eindpunt – zelfs een nog grotere kans hebben op mislukken. Veranderen is namelijk geen project, maar een ontwikkeling. Een doorlopend proces dat valt of staat met goed leiderschap.

Niet veranderen, maar ontwikkelen!

In gezonde en succesvolle organisaties is veranderen een woord dat niet expliciet gebruikt hoeft te worden. Daar zijn vernieuwen, inspireren en ontwikkelen verweven in de dagelijkse gang van zaken. Niet alleen omdat dat hip is, maar omdat die kwaliteiten de organisatie wendbaar en flexibel maken. Ontwikkeling en inspiratie zijn bovendien een natuurlijk gevolg van nieuwsgierigheid en passie voor het vak. Stimuleer deze passie en je medewerkers gaan uit zichzelf aan de slag om klanten beter te bedienen en daarmee de organisatie verder te brengen. Wat is daarbij essentieel? Goed leiderschap.

Wat heeft een organisatie nodig om te ontwikkelen?

Leiders die medewerkers gelegenheid geven om te groeien.
Leiders die de ontwikkeling dragen, niet vanuit macht en autoriteit maar vanuit overtuiging.
Leiders met een heldere visie.

Leiders met oprechte aandacht voor hun medewerkers.
Leiders die ‘gewone menselijke gesproken’ voeren met medewerkers.
Leiders met authenticiteit.

Want…… medewerkers zijn het grootste kapitaal.
De kwaliteit van het product of dienst wordt door hen bepaald.

Wil je medewerkers niet echt horen, dan gaan medewerkers klagen.
Geef je geen heldere richting, dan gaan medewerkers inefficiënt werken.
Wil je dat medewerkers alleen taken uitvoeren, dan dien je zelf hard te blijven trekken.
Neem je medewerkers niet serieus, dan gedragen medewerkers zich niet betrokken.
Medewerkers die geen vertrouwen hebben in een leider, zullen zich verzetten tegen verandering.

Ons advies, ben je op dit moment vooral bezig met korte verandertrajecten waarbij je met veel energie en moeite probeert je medewerkers mee te krijgen, praat dan eens met een goede externe coach of adviseur. Een coach die ook de ontwikkeling van leiderschap oppakt, dit maakt de kans op een succes vele male groter en voor je het weet behoren frustrerende verandertrajecten tot het verleden en is ontwikkelen een dagelijkse bezigheid. Bij Zaviro coachen en adviseren wij ondernemers, managers en teamleiders een-op-een om te komen tot sterker en effectiever leiderschap en daarmee dus tot een organisatie die in staat is om te ontwikkelen en te veranderen. Dit kan in een individueel traject voor managementcoaching of als onderdeel van onze organisatie brede VOC-methodiek.

Het kan alleen maar leuker worden op deze manier. Voor iedereen.

Interesse om over leiderschap te sparren? Mail of bel ons gerust. Wij verwelkomen je van harte in het Koetshuis, gelegen op Landgoed Zelle (Hengelo Gld.) of komen bij jou op locatie.

Vitale groet,

Zaviro