Faciliteer je team de goede kant op!

11 sep 2019

Ondernemen en leidinggeven vraagt veel van je. Durf jij erop te vertrouwen dat je team de koers vaart zoals is afgesproken? Wat doe je op de momenten dat je iets hebt gedelegeerd en vervolgens een halfbakken product terugkrijgt. Ga je dan toch maar zelf oplossen? Uit je slof schieten?

Sta niet in de weg

Wat wij na jarenlange ervaring hebben geleerd, is dat je als eigenaar of manager niet IN je team moet gaan werken, maar AAN je team. Faciliteer je team de goede kant op, zonder zelf in de weg te staan. Jij weet allang waar je met het team naar toe wilt en wat het resultaat moet zijn, maar dat beeld heeft je team niet zo scherp voor ogen. Dus ben jij in de ogen van je team te snel, ongeduldig of te onduidelijk. Dat geeft allesbehalve teamspirit en je medewerkers groeien er al helemaal niet van.

Start met een teamdag

Het veranderen van een team en creëren van teamspirit kan echter alleen door bij iedereen gedrag en patronen bij te stellen. Dat kost tijd en is niet in een dag te bereiken, maar om een stevige eerste stap te zetten, is een teamdag of teaminterventie een uitstekend middel. Een goede teamdag verhoogt namelijk de betrokkenheid, maakt de onderstroom helder en zorgt ervoor dat er afspraken worden gemaakt voor de toekomst, zodat de effecten ook op lange termijn doorwerken. Helaas worden er nog veel te vaak team- en heidagen georganiseerd zonder een concreet plan en zonder follow-up. Zonde van de investering!

Daarom 5 tips voor een teamdag die daadwerkelijk blijvende impact heeft op alle fronten.

1 Inventariseren – Een heel belangrijke fase is de inventarisatiefase. Deze wordt regelmatig overgeslagen of heel snel gedaan door tijdgebrek. Echter, een goede inventarisatie van de huidige stand van zaken en het gewenste doel zorgt voor commitment vooraf, meer betrokkenheid op de dag zelf en beter effect naderhand.

2 Onafhankelijke input – Een van de oorzaken dat belangrijke zaken niet boven tafel komen, is dat tijdens een teamdag iedere aanwezige eigen belangen heeft bij de inhoud. Een onafhankelijke facilitator zorgt voor diepgang, structuur en efficiënte gesprekken. Een facilitator zorgt er ook voor dat iedere deelnemer aan bod komt, stelt de juiste vragen en houdt het overkoepelende belang in het oog. Bovendien kan dan iedereen echt zelf als deelnemer meedoen tijdens deze dag zonder een dubbele rol te hoeven vervullen.

3 Eerlijk en open – Durf constructieve conflicten aan te gaan en de onderstroom van het team zichtbaar te maken in een veilige context. Hier wordt de werkelijke cultuur zichtbaar die zorgt voor een goede teamgeest.

4 Maak afspraken – Het einde van de dag nadert: zorg voor concrete acties! Het is misschien een open deur, maar meestal wordt dit vergeten of afgeraffeld omdat de tijd op is. Schrijf acties op per persoon en maak afspraken over wie verantwoordelijk is voor de borging.

5 Follow-up – Laat de teamdag en de gemaakte afspraken regelmatig terugkomen, bijvoorbeeld tijdens teamvergaderingen of persoonlijke gesprekken. Zorg voor een goede implementatie en evaluatie. Kortom: investeer niet in een teamdag zonder follow-up. Regel tot slot individuele begeleiding indien nodig.

Samengevat, een teamdag met blijvende impact valt of staat met een goede voorbereiding, goede begeleiding van de gesprekken en vooral ook de borging van de dag zelf. Zo haal je de investering in tijd, geld en energie er dubbel uit, bereik je echt je doelen en zie je nieuwe kansen.

Wil je ook meer uit jouw team halen en een teamdag met daadwerkelijke impact realiseren? Wij denken graag vrijblijvend met je mee over de invulling. Mail, app of bel en we kijken samen naar wat ervoor nodig is om jouw team of organisatie te laten groeien.

Vitale groet,

Zaviro!

PS. Wist je dat Zaviro regelmatig teamdagen begeleidt van bijvoorbeeld directies, MT’s en operationele teams. Wij kunnen dit doen binnen het bedrijf zelf, maar de meeste organisaties maken gebruik van onze inspirerende locatie op Landgoed Zelle in het buitengebied van Hengelo (gld). Wees welkom!